مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در نشست علمی و هماندیشی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بر توجه به تفاوتهای طب سنتی با طب رایج و حرکت به سوی درمانهای غیر دارویی در این حوزه، تاکید کرد.
به گزارش روابطعمومی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در این نشست علمی که با حضور دانشجویان، دستیاران تخصصی و دانشآموختگان رشته طب سنتی و مکمل و نیز پیشکسوتان و شخصیتهای موثر در پیشرفت این دانش بومی، برگزار شد، دکتر «محمدرضا شمس اردکانی»، مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با یادآوری زمانی که خبر تاسیس رشته طب سنتی را در دانشگاه به دفتر مقام معظم رهبری دادند، گفت: وقتی این خبر را به رهبری داده بودند، ایشان فرموده بودند، «این برای من یک مژده است».
وی با تاکید بر اینکه قرار نیست طب سنتی را جایگزین طب رایج در درمان کنیم، افزود: طب رایج خود در حوزه درمان فعال است و اگر تفاوت طب سنتی با آن تنها در استفاده از داروهای گیاهی بهجای داروهای شیمیایی باشد، این مکتب غنی طبی، بهتدریج از بین میرود.
مشاور وزیر بهداشت با درخواست از دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای تشکیل کارگروهی در حوزه درمانهای غیر دارویی، تاکید کرد: این کارگروه وظیفه برنامهریزی برای انجام کارهای تخصصی و تحقیقاتی در این زمینه را بر عهده خواهد داشت.
مباحث علوم انسانی در حوزه طب سنتی باید تقویت شود
شمس اردکانی با تاکید بر اینکه در حوزه طب سنتی باید پا را فراتر از راهی بگذاریم که طب رایج رفته است، گفت: عمده مباحث مهم در حوزه طب سنتی، در علوم انسانی و فلسفه و حکمت نهفته است، اما در حال حاضر بحثی از این علوم در طب سنتی به میان نمیآید.
وی افزود: از آنجایی که طب سنتی در زمینه اعمال یداوی هنوز آنقدر توانمند نیست که بتواند در مقابل جراحیهای طب رایج موفقیتی داشته باشد و بخشهایی مانند ماساژ نیز با همه شاخههای جدید و موفقیتهایی که داشته است، هنوز نتوانسته نهادینه شود، باید مبانی و اصول خود را در منابع حکمتی و علوم انسانی بجوید و به علمالنفس و فلسفه سلامت توجه بیشتری داشته باشد.
مدیر کل طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت تاکید کرد: در بازنگری کوریکولوم آموزشی این رشته، قطعا فلسفه و علمالنفس هم در نظر گرفته میشود که دانشجویان با این علوم آشنا شوند.
باید در طب سنتی، بهدنبال نوآوری و ابداع علمی باشیم
مشاور وزیر بهداشت با اشاره به گنجینه عظیم بهجا مانده از ابن سینا، گفت: این دانشمند بزرگ تنها به میراث طب یونانی نپرداخت و با افزودن یافتههای بسیاری از طب ایرانی به کتاب خود، گنجینهای را پدید آورد که هنوز هم در کشورهای جهان مورد توجه است.
وی افزود: شما هم باید الگویتان ابن سینا باشد و بدون تعصب در خصوص داشتههای سنتی خود، تعقل و تجربه کرده و یافتههای جدید را بهکار ببندید که محل شکلگیری و باروری این نوآوری و ابداع علمی، در همین سلامتکدهها و پژوهشکدههای طب سنتی است.
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت بر لزوم آشنایی پزشکان با علم حکمت تاکید کرد و گفت: ابن سینا حکمت را میدانست که با همه علوم تنیده بود و ریشه و بنیان تمامی دانشها است.
وی در ادامه، به فعالیت اکثر پزشکان عمومی در حوزه طب سنتی اشاره کرد و افزود: باید از ظرفیت پزشکان عمومی برای پاسخگویی به نیاز میلیونها متقاضی طب سنتی در کشور انجام استفاده شود، اما این پزشکان باید آموزش ببینند تا کار درست و علمی و مبتنی بر متدهای آکادمیک انجام دهند.
باید به حق انتخاب مردم احترام بگذاریم
مشاور وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه نباید جلوی حق انتخاب مردم را گرفته و آنها را از دسترسی به خدمات طب سنتی محروم کنیم، افزود: کشورهای دنیا به سمتی میروند که مردم حداکثر حق انتخاب را در حوزه سلامت داشته باشند و خود بتوانند روش درمانی دلخواهشان را انتخاب کنند.
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با یادآوری اینکه در حال حاضر نظام سلامت هیچ هزینهای برای برخورداری مردم از طب سنتی نمیدهد، بر اختصاص بخشی از توان، ظرفیت و اقتصاد سلامت به این بخش تاکید کرد و گفت: نیاز است که مسئولان مرتبط در صدور مجوز فعالیت بخش غیر دولتی در حوزه سلامتکدهها، مسامحه و نرمش بیشتری داشته باشند تا افراد بیشتری به این حوزه ورود کرده و زمینه بهرهمندی مردم را از خدمات طب سنتی، مهیا کنند.
دوره کوتاهمدت طب سوزنی راهاندازی شود
در این نشست همچنین دکتر «حمیدرضا بهرامی»، مدیر گروه طب چینی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ضمن ارائه تاریخچه مختصری از نحوه شکلگیری رشته طب سوزنی و تشریح فرایند تصویب آموزش و تربیت دانشجویان تخصصی در این گروه، از تحصیل سومین گروه دانشجویان این رشته در حال حاضر در دانشگاه علوم پزشکی مشهد خبر داد و گفت: باوجودیکه طب سوزنی متقاضیان زیادی دارد و در مراکز مختلف در حال ارائه خدمات است، هنوز مجوز آموزش آن در دانشگاه علوم پزشکی مشهد صادر نشده است و درحالیکه در شورای برنامهریزی تصویب شده، هنوز در شورای گسترش معطل تصویب است.
وی ادامه داد: ما پیشنهاد میکنیم دوره کوتاهمدت طب سوزنی و طب سنتی به صورت همزمان راهاندازی شود تا پزشکان عمومی با گذراندن این دورهها بتوانند کاری را که بعضا همین حالا در مطبهای عمومی انجام میشود، به صورت آکادمیک و علمی در دانشگاههای قطب انجام دهند.
مدیر گروه طب چینی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: برخی نسبت به پزشکی سنتی و ایرانی نگاه درستی ندارند و بعضا از اینکه در پزشکی سنتی، نتیجه درمانی مناسب گرفته شود خوشحال نمیشوند.
شورای راهبردی در دانشکده طب ایرانی مشهد تشکیل شده است
دکتر «محمد اعتضاد رضوی»، معاون آموزش دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در ادامه، دیدگاههای خود را در زمینه طب سنتی بیان کرد و گفت: آنچه در اهداف تاسیس مراکز سلامت در دستورالعملها دیده شده، این است که با توجه به جامعیتنگری طب سنتی و لحاظ کردن سلامت اجتماعی و معنوی در ارتقای سلامت جسمی، لازم است که پرسنل مراکز آموزش ببینند.
وی افزود: موضوع پیشگیری از بیماریها و درمانهای طب سنتی باید مبتنی بر شواهد باشد که شواهد و مستندات این فرایند میتواند با کمک مراکزی مانند همین مرکز و با نظارت دانشگاه، تدوین شود.
معاون آموزش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در اهداف تاسیس اینگونه مراکز، تغییر عادات غذایی، اصلاح سبک زندگی، تقویت بهداشت روانی و خودمراقبتی دیده شده که باید در آموزشهای این مراکز پیگیری شود.
وی با بیان اینکه برای تحقق اهدافی که برای این مراکز دیده شده، باید منابع و شواهد علمی لازم مهیا شود، خاطرنشان کرد: تولید مستند علمی در حوزه بیماریهای طب سنتی، تدوین ابزارهای بهداشتسنجی، تهیه بانکهای اطلاعاتی معتبر و تدوین پروتکل پیشگیری از بیست بیماری مطرح در این حوزه، از جمله اهداف پیشبینی شده برای این مراکز است.
اعتضاد رضوی به تشکیل شورای راهبردی طب ایرانی در دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره کرد و گفت: مقرر شده که این شورا در زمینه تعیین حدود و ثغور دخالت در تشخیص بیماریهای شناختهشده ورود داشته باشد تا حواشی که در مورد اینگونه مراکز ایجاد میشود، از میان برود.
وی افزود: تولید منابع دانشافزایی، تدوین دورههای آموزشی کوتاهمدت و تصویب آنها در مراکز وزارتی نیز از اهداف این شورا بوده است.
معاون آموزش دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: باید پژوهشهایی در اعمال یداوی انجام گیرد که بنیه آکادمیک و علمی این اعمال تقویت و تاثیرات مثبت این اعمال مستند شود و این وظیفه دانشگاه است که این حدود و ثغور را تعیین و گایدلاینهای لازم را تدوین کند.